Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Πληροφορικής - Π.Μ.Σ. Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες, Παγκόσμιος ιστός και Διαχείριση Ψηφιακών Συλλογών
Το Έργο
Το ψηφιακό αρχείο “Τα Παιδιά του Πειραιά” συγκροτήθηκε το 2025, στα πλαίσια μίας ευρύτερης πολιτιστικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της ιστορικής και κοινωνικής κληρονομιάς του Πειραιά. Αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια τεκμηρίωσης και προβολής της ζωής των Γαβριάδων του Πειραιά, των παιδιών εκείνων που μεγάλωσαν στους δρόμους του λιμανιού, επιβιώνοντας με κάθε τρόπο μέσα σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Το υλικό που συγκεντρώθηκε προέρχεται από ποικίλες πηγές: ιστορικά έγγραφα, προσωπικές και συλλογικές μαρτυρίες, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, σπάνιες φωτογραφίες, αρχεία ιδρυμάτων, αλλά και από αφηγήσεις απογόνων και ερευνητών. Μέσα από αυτά τα τεκμήρια ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένας άγνωστος για πολλούς κόσμος: η καθημερινότητα, οι αγώνες, οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες των παιδιών αυτών, που συχνά αντιμετώπιζαν τη φτώχεια, την κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και την αλληλεγγύη της γειτονιάς.
Βασικός στόχος του αρχείου είναι η διάσωση και η ψηφιακή καταγραφή αυτής της μοναδικής ιστορικής εμπειρίας, ώστε να διασωθεί η μνήμη των Γαβριάδων και να αναδειχθεί η επίδρασή τους στον νεότερο ελληνικό κόσμο. Τα παιδιά αυτά, με τη ζωντάνια, την επινοητικότητα και τη δύναμη τους, άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στη λαϊκή κουλτούρα, στην τέχνη, στη μουσική και στις κοινωνικές διεκδικήσεις.
Το αρχείο περιλαμβάνει, επίσης, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές, αναφορά σε σημαντικά μέρη του Πειραιά και μία συλλογή από οπτικά και ηχητικά πολυμέσα που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό μία νέα εμπειρία ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο των Γαβριάδων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες κοινωνικές αναφορές και τους συμβολισμούς που εξακολουθεί να έχει αυτή η ιδιαίτερη ομάδα στην ελληνική κοινωνία.
Τέλος, το έργο “Τα Παιδιά του Πειραιά” δεν περιορίζεται μόνο στη διάσωση του παρελθόντος αλλά λειτουργεί και ως αφετηρία για εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, εκθέσεις και συνεργασίες με σχολεία και πολιτιστικούς φορείς, ενισχύοντας την ιστορική συνείδηση και την κοινωνική ευαισθησία των νέων γενεών.
Το αρχείο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Π.Μ.Σ.του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Πληροφορικής - Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Δημήτριος Κοντιζάς γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Είναι απόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου Σύρου και σπούδασε στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Παράλληλα με τις προπτυχιακές του σπουδές, παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Πειραιά, όπου έλαβε πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Ολοκλήρωσε επίσης το Audio Engineering Diploma στο SAE Institute, εστιάζοντας στην ηχοληψία και τη μουσική παραγωγή.
Από το 2011 δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, με εμπειρία σε ζωντανές συναυλίες, ηχογραφήσεις στούντιο, φεστιβάλ και άλλα καλλιτεχνικά projects. Το 2020 επιλέχθηκε ανάμεσα σε οκτώ συνθέτες από όλο τον κόσμο για να φοιτήσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σύνθεσης μουσικής για τον κινηματογράφο της National Film & Television School (NFTS) στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο τελικά δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει λόγω της πανδημίας COVID-19.
Το 2021 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα “Composing & Orchestrating for Film, TV and Video Games” του Berklee College of Music (Professional Certificate), και έκτοτε εργάζεται και ως συνθέτης μουσικής κινηματογράφου, με πιο πρόσφατο έργο τη σύνθεση μουσικής για τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1. Την ίδια χρονιά ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής live events, αναλαμβάνοντας την τεχνική επιμέλεια ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού.
Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Θάνος Μικρούτσικος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νατάσσα Μποφίλιου, καθώς και με σημαντικούς φορείς και φεστιβάλ, όπως το Anima Syros, το Festival of the Aegean, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη διασύνδεση τεχνολογίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τον Νοέμβριο του 2024 είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις και IoT» του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Το παρόν έργο αποτελεί μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο μάθημα “Παγκόσμιος Ιστός και Διαχείριση Ψηφιακών Συλλογών – WWW and Digital Collections Management”, υπό την επίβλεψη των καθηγητών:
Δουληγέρης Χρήστος
&
Δρ. Κοτσιφάκος Δημήτριος (Post-Doc, Post-Doc, PhD, MSc)
Επικοινωνία
Εάν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες, γνώσεις ή ερευνητικό υλικό σχετικό με το αρχείο μας, θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για συνεργασίες, υλικό ή απλώς για να ανταλλάξουμε ιδέες και ιστορίες.